Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ CPS


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως σας είναι γνωστό, το Σωματείο μας από τα τέλη Ιουνίου 2007 με επιστολή του προς τη Διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει μια σειρά αιτήματα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στις 20/9/2007, συνάντηση μεταξύ του Σωματείου μας και εκπροσώπων της Διοίκησης της εταιρείας στην οποία παρέστησαν οι: η Κα Βέρα Μητροπούλου, Δ/ντια Προσωπικού, η Κα Παναγιώτα Καμπούρη και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Κος Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου.

Κατά τη συνάντηση το Δ.Σ. του Σωματείου ανέπτυξε διεξοδικά τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων, στα οποία η Διοίκηση της εταιρείας απάντησε τα εξής:

1) Ως προς το ζήτημα των στολών, και δεδομένης της ημερομηνίας κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, είδε θετικά το αίτημά μας και δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί προς την επίλυσή του.

2) Αναφορικά με τις άδειες, το αίτημα του Σωματείου μας για χορήγηση αδειών μετά από συνεννόηση με τους εργαζόμενους και μέσα από ένα δίκαιο προγραμματισμό, ουσιαστικά ικανοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία.

3) Για τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις Αργίες, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες ως προς την εφαρμογή και την αποζημίωση του προσωπικού και ότι θα ψάξει το θέμα με τις οικονομικές υπηρεσίες. Από την πλευρά μας επιμείναμε στο αίτημα και ζητήσαμε να διερευνηθεί το ζήτημα καθώς και να δοθεί αυστηρή εντολή στο Λογιστήριο ώστε να τηρούνται τα νόμιμα.

4) Το αίτημά μας για δημιουργία προγράμματος εργασίας, βαρδιών κλπ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον οικογενειακό και προσωπικό μας προγραμματισμό, η εταιρεία το αποδέχθηκε και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα, η δέσμευση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως και ζητούμε να υπάρξει άμεση εφαρμογή της σε όλα τα τμήματα.

5) Αναφορικά με τα κρούσματα ανάρμοστης και προσβλητικής συμπεριφοράς ορισμένων προϊσταμένων, θεωρούμε ότι μετά την παρέμβαση του Σωματείου μας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά στον εργασιακό μας χώρο.

6) Σε σχέση με τον εξαναγκασμό πολλών εργαζομένων να κάνουν εργασίες άσχετες προς το αντικείμενο της εργασίας τους (π.χ. σκούπισμα) και μετά την παρέμβαση του σωματείου, η κατάσταση έχει και σε αυτό το σημείο βελτιωθεί, ώστε να τηρούνται ορισμένοι στοιχειώδεις κανόνες. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί οριστικά μέσα από τον Κανονισμό Προσωπικού.

7) Σε σχέση με το αίτημά μας για χορήγηση χώρου – γραφείου για τις ανάγκες του Σωματείου, η εταιρεία το είδε πολύ θετικά, ωστόσο είναι δύσκολο να αποκτήσουμε γραφείο εντός του Αεροδρομίου εξ΄αιτίας μιας σειράς δυσκολιών. Για το λόγο αυτό, το Σωματείο προσανατολίζεται σε ενοικίαση χώρου εκτός εγκαταστάσεων Δ.Α.Α. και σε περιοχή που να διευκολύνει την πλειονότητα των συναδέλφων. Επίσης ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό, οι ανακοινώσεις του Σωματείου να αναρτώνται στους πίνακες ανακοινώσεων της εταιρείας.

8) Τέλος και σε ότι αφορά τα αιτήματά μας για εκπόνηση Κανονισμού Προσωπικού και σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η εταιρεία βλέπει κατ΄αρχάς θετικά τα παραπάνω ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε το Σωματείο να υποβάλλει άμεσα προς διαπραγμάτευση και συζήτηση ένα ΣΧΕΔΙΟ Κανονισμού Προσωπικού (δικαιώματα και υποχρεώσεις εργαζομένων) και σε μεταγενέστερο στάδιο να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για ΣΣΕ. Για το λόγο αυτό, το Σωματείο ζήτησε από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) τη βοήθεια και συνεργασία της, ώστε να εκπονήσουμε ένα πρώτο σχέδιο Κανονισμού και το οποίο θα θέσουμε υπόψη σας, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

  • Η λειτουργία και η δράση του σωματείου μας έχει ήδη επιφέρει ορισμένες θετικές αλλαγές στις εργασιακές μας σχέσεις και στις καθημερινές συνθήκες εργασίας μας.

  • ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΥΣΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

  • ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΒΕΛΤΙΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

  • Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ.

  • ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ.

  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ!

  • ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προς: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

Κοιν: ΕΚΑ,ΟΣΠΑ,ΟΣΥΠΑ,ΟΠΑΜ, ΟΙΥΕ


Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οι δηλώσεις Αναλυτή-Γκαργκάνα αποτελούν το προανάκρουσμα μιας μεγάλης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προωθείται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και τις ευλογίες των Βιομηχάνων και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ενός νέου νόμου το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον συνολικό χρόνο εργασίας για να παίρνουμε πιο αργά σύνταξη. Θέλει να μειώσει τις συντάξεις, να τις μετατρέψει σε απλά βοηθήματα, αξιοποιώντας και την θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης.
Προωθεί την αλλαγή του χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνικό σε ιδιωτικό με στόχο να πληρώνουν όλο και λιγότερα οι επιχειρήσεις και το κράτος. Εμμένει και σχεδιάζει νέους διαχωρισμούς σε βάρος των νέων εργαζομένων
Ως εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουμε πότε και πώς θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση, πότε και πώς θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτοπής Σοφών ή θα κατατεθεί ο νόμος. Από σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που φήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα κ.λπ.), εφάρμοσαν ο ένας τους νόμους του άλλου, ενοποίησαν προς τα κάτω τα ταμεία, μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν το ποσοστό των αποθεματικών που επενδύεται σε μετοχές υψηλού ρίσκου και σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Δεν μας αρκεί να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα από το νεοδημοκρατικό σκάνδαλο των ομολόγων. Απαιτούμε επιστροφή όλων των χρημάτων που «νόμιμα» καταληστεύτηκαν από τους εργοδότες, τις τράπεζες και το κράτος ήδη από τη δεκαετία του ’50.
Είμαστε αντίθετοι στο χρηματιστηριακό τζόγο, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την ελεύθερη αγορά, στις ανταποδοτικές και κεφαλαιοποιητικές ασφαλιστικές αρχές συνολικά, και όχι απλώς στις ακραίες εκδηλώσεις τους.
Απαιτούμε ένα συνολικό πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας και μια κοινωνία που θα έχει ως επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες και τα δικαιώματα
Αγωνιζόμαστε για να μπει φραγμός σε κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων, για να αποκρουστεί κάθε αντιασφαλιστική ρύθμιση σε κάθε χώρο. Ωστόσο, δεν μας καλύπτει η σημερινή κατάσταση ούτε το «κράτος πρόνοιας» του χθες και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Γι’ αυτό διεκδικούμε, παράλληλα, μέτρα που βελτιώνουν τη θέση μας και ικανοποιούν τις ανάγκες μας και πηγαίνουν πολύ πιο πέρα
Θεωρούμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Ότι στην κοινωνική προστασία δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους και στην ασφάλιση ο πρώτος λόγος ανήκει στις εργατικές ανάγκες και στον ουσιαστικό έλεγχό της από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Σ’ ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο πρέπει να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι, Έλληνες και μετανάστες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η αντιασφαλιστική επίθεση μας πλήττει όλους και μόνο ο ενιαίος αγώνας και η αλληλεγγύη μπορεί να οικοδομήσουν αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης.
Σε αυτά τα πλαίσια διεκδικούμε:
1. Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
2. Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά.

3. Δημόσια και δωρεάν –χωρίς καμιά επιβάρυνση- ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
4. Kατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας (Σιούφα, Pέππα κ.λπ.) και μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών οδηγιών της EE. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Διεκδικούμε συνταξιοδότηση στα 35 έτη (10.500 ημέρες) ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας, στην κατεύθυνση να μειωθεί ακόμα παραπέρα το όριο ηλικίας στα 30 χρόνια. Διεκδικούμε οι κύριες συντάξεις να αναλογούν στο 80% του τελικού μισθού στα 35 έτη ασφάλισης και οι επικουρικές τουλάχιστον στο 20%. Διεκδικούμε διατήρηση του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης με ίση μεταχείριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
5. Nα αποδώσουν άμεσα στα ταμεία τα τεράστια ποσά που καταλήστευσαν εργοδότες, τράπεζες και κράτος (περίπου 60 δισ. ευρώ ως τα τέλη του ’90).
6. Άμεση απόδοση –και όχι χαριστικές ρυθμίσεις- των ανείσπρακτων οφειλών ιδιωτικών αλλά και κρατικών επιχειρήσεων προς το IKA. Σε αντίθετη περίπτωση, μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας ή δέσμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων.
7. Ασφαλή αξιοποίηση αποθεματικών με κύριο επενδυτικό εργαλείο τα ειδικά κρατικά ομόλογα συνταξιοδοτικού σκοπού με απευθείας διαπραγμάτευση με το δημόσιο. Σταμάτημα της κερδοσκοπικής διαχείρισης μέσω χρηματιστηρίου.
8. Nα επιστραφούν άμεσα στα ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν από τα αποθεματικά τους στο «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» και στο “σκάνδαλο των ομολόγων». Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (σύνταξη, υγεία, πρόνοια) και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής ασφάλισης ή ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας.
9. Κατάργηση των διατάξεων των νόμων που προβλέπουν υποχρεωτικές ενοποιήσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης (1902, 2084, 3029, 3371). Διεκδικούμε την σταδιακή μετάβαση σε ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης χωρίς όμως περιορισμούς δικαιωμάτων με εξίσωση προς τα κάτω. Η ενοποίηση πρέπει να είναι εθελοντική. Το ίδιο αφορά και τα επικουρικά ταμεία, εκεί δηλαδή που θα γίνει η μεγαλύτερη επίθεση από την κυβέρνηση
Σχετικά με το διάλογο που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση, τα συνδικάτα δεν πρέπει να εμπλακούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την αύξηση της χρηματοδότησης και την σταδιακή επιστροφή των καταληστευθέντων πόρων, αλλά αρνείται να καταβάλει ακόμη και τους νομοθετημένους πόρους. Επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα σύγχυσης και συναίνεσης ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στον προσχηματικό διάλογο της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, αλλά αντίθετα συμβάλει στον αποπροσανατολισμό και της δίνει χείρα βοηθείας να προωθήσει την πολιτική της. Οι κορυφαίες οργανώσεις πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από το διάλογο-παρωδία, να απομονώσουν πολιτικά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και να οργανώσουν ενωτικούς αγώνες. Η συζήτηση πρέπει να γίνει στην κοινωνία.

Αθήνα 29/10/07

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CPS, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ GOLDAIR, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WSW, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΣΕΦΚ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΤΙΚΩΝ Π.Ε. "Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ", ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΝΕΝ (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ), ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ,ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε «ΑΘΗΝΑ»

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ;

Τα εργατικά σωματεία είναι οργανώσεις εργαζομένων με αντικειμενικό σκοπό την προώθηση των κοινών συμφερόντων των μελών τους και συγκεκριμένα τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Κάθε εργαζόμενος χωριστά δεν έχει καμία δύναμη απέναντι στον εργοδότη. Αντίθετα με την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους στις σχέσεις του με τους εργαζόμενους.

Η οργάνωση των εργατών σε σωματεία επιτρέπει τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότηκαι την εξασφάλιση καλύτερων όρων απασχόλησης. Με άλλα λόγια τα εργατικά σωματεία μπορεί να θεωρηθούν ως το αντιστάθμισμα στην οικονομική δύναμη του εργοδότη . Κατά συνέπεια η δημιουργία των εργατικών σωματείων είναι αποτέλεσμα της αδύναμης θέσης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και της συνειδητοποίησης των πλεονεκτημάτων που μπορούν να αποκομίσουν αν ενεργούν ως σύνολο παρά ως μεμονομένα άτομα.

<<ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ>> (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ) Σελ.14-15

Μάθημα Επιλογής Γ’ Τάξης Ενιαίου Λυκείου

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν ο μισθωτός οφείλει να εκτελεί με αμοιβή την εργασία του υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εργοδότη, ο οποίος κατευθύνει σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις επιθυμίες του όσα έχουν σχέση με αυτήν καθορίζοντας τον τόπο, το χρόνο, τον τρόπο, τη διάρθρωση, τις μεθόδους που πρέπει να εφαρμοστούν κλπ.

Υπάλληλος είναι ο μισθωτός ο οποίος παρέχει εργασία κατά κύριο λόγο μη σωματική, δηλ. πνευματική, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του (με μισθό, ημερομίσθιο κλπ.).

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ

Η πρώτη και κύρια υποχρέωση που αναλαμβάνει ο μισθωτός απέναντι στον εργοδότη του είναι να θέσει την εργατική του δύναμη στην διάθεσή του, στον τόπο και χρόνο που συμφωνήθηκε και να προσφέρει σε αυτόν την εργασία του. Έτσι ο μισθωτός θεωρείται ότι εκπλήρωσε την υποχρέωσή του στον εργοδότη του με τη θέση της εργατικής του δύναμης στην διάθεσή του, και ως εκ τούτου δικαιούται τις αποδοχές του.

Ο μισθωτός είναι υποχρεωμένος να παρέχει εκτός από την εργασία που συμφωνήθηκε και τις λεγόμενες παρεμφερείς εργασίες, οι οποίες είναι συγγενείς και συναφείς προς την κύρια εργασία. Π.χ. στρώσιμο και καθάρισμα των τραπεζιών από τον σερβιτόρο, συντήρηση της μηχανής του αυτοκινήτου και μικροεπισκευές της από τους οδηγούς κλπ. Στις περιπτώσεις των παρεμφερών εργασιών η αμοιβή του θα είναι ανάλογη με την αμοιβή της κύριας εργασίας.

Εάν ο μισθωτός παρέχει εργασία άσχετη προς την κύρια εργασία του, τότε πρόκειται για δεύτερη σύμβαση, διαφορετική και ξένη προς την πρώτη (παράλληλη απασχόληση). Για κάθε εργασία από αυτές θα λάβει την αμοιβή που προβλέπεται γι’αυτή. Έτσι π.χ. ο οδηγός αυτοκινήτου, ο οποίος συντάσσει φορτωτικά έγγραφα, εισπράττει χρήματα ή βοηθάει στη φόρτωση και εκφόρτωση των εμπορευμάτων, θα πάρει τόσο την αμοιβή του οδηγού όσο και την αμοιβή που προβλέπεται για τις άλλες αυτές εργασίες.

Ο μισθωτός είναι υποχρεωμένος να παρέχει την εργασία του στον τόπο που συμφωνήθηκε. Ο εργοδότης εφόσον δε συμφωνήθηκε το αμετάθετο έχει το δικαίωμα να μεταθέτει το μισθωτό σε διαφορετικό τόπο με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δε συνεπάγεται χειροτέρευση της θέσης του μισθωτού. Σε αντίθετη περίπτωση ο μισθωτός μπορεί να αρνηθεί τη μετάθεσή του χωρίς να θεωρείται ότι παραβαίνει τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση εργασίας.

Ο εργοδότης στην επιχείρησή του έχει διευθυντικό δικαίωμα δηλ. έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις συνθήκες και τους όρους με τους οποίους ο μισθωτός θα προσφέρει την εργασία του, όπως π.χ. τον τόπο, το χρόνο, τον τρόπο και τις μεθόδους εκτέλεσης αυτής, και γενικά να καθορίζει κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής του.

Στην άσκηση του δικαιώματός του αυτού είναι ελεύθερος αρκεί να μη το ασκεί καταχρηστικά (άρθρο281 ΑΚ), και να εφαρμόζει στις σχέσεις του με τους μισθωτούς του την αρχή της ίσης μεταχείρισης τους. Έτσι υπάρχει καταχρηστική άσκηση αυτού του δικαιώματός του, π.χ. χωρίς επιχειρησιακή ανάγκη, αλλά για λόγους εκδίκησης ή για να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την επιχείρηση το μεταθέτει από το ένα τμήμα σε άλλο.

Όσα αφορούν τις εργασιακές συμβάσεις, ιδιαίτερα δε το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, καθορίζονται με τον κανονισμό εργασίας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μεγαλύτερο από εβδομήντα άτομα.