Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ

30-1-2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Για μια ακόμη φορά είχαμε άσχημο ξεκίνημα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργοδότες και ιδίως ο ΣΕΒ με την προσδοκία να κρατήσουν την υψηλότατη κερδοφορία τους και τα προνόμιά τους, επιχειρούν να κρατήσουν σε επίπεδο εξαθλίωσης τους κατώτερους μισθούς που βρίσκονται πιο κάτω και από τα επίπεδα του 1984.

Η αρχική πρότασή τους είναι να δοθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό που σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2,8% και να έχει τριετή διάρκεια η σύμβαση.

Ο σημερινός Πρόεδρος του ΣΕΒ για μια ακόμη φορά παίζει τον ρόλο του υπονομευτή της Εθνικής Σύμβασης και όλου του συστήματος των συμβάσεων, επαναφέροντας με άλλα λόγια την πρόταση του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Κυριακόπουλου για απορύθμιση της Σύμβασης με τρόπο που να είναι ακόμη πιο χαμηλοί οι κατώτεροι μισθοί για τους προσλαμβανόμενους μακροχρόνια ανέργους, τους νέους και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι λογικές αυτές είναι απαράδεκτες.

Η στάση των εργοδοτών τροφοδοτεί κλίμα σύγκρουσης και αυτό θα αποτυπωθεί με την μεγάλη απεργία στις 13/2 με κεντρικά θέματα το ασφαλιστικό και την αύξηση των μισθών.

Αυτό το κλίμα αγωνιστικής αντιπαράθεσης και διεκδίκησης, οφείλει να επιδεικνύει η ΓΣΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: